Срещата на върха в София е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, не е имало такава – лидерите на държавите от Западните Балкани да са заедно на една маса, каза министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Това отправя много важен сигнал, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда само да обясняваме колко сме велики и да спорим, напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите е нещо негативно, несигурно, нестабилно“, посочи тя.

За мен най-важното беше, освен нашата заявка и желание, но и обратната връзка от всички лидери, че сме готови да се променим и обединим в името на това да имаме стабилен регион, добави Павлова.

Снимка: bTV

По думите ѝ в неформалната част на срещата лидерите били много открити за това, че са имали проблеми и не са общували, но и че разчитат и вярват в България да им помогне. „Премиерът Борисов обаче беше коректен към тях, че не можем да направим чудеса“.

За изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че иска разваляне на Лозанския договор и дали действията му може да нарушат приятелството в региона Павлова коментира: „Трябва да направим всичко възможно да не го допускаме – по всички начини“.

Вижте целия разговор във видеото:

Интеграцията и европейската перспектива на Балканите минава през политическата воля, която е факт, в общия европейски ред това да бъде припознато като дългосрочна тема и свързаността – транспортна, образователна, енергийна и дигитална, каза още Павлова. „Вчера обсъждахме именно тези големи стратегически проекти – жп линиите, Коридор №8 и №10, пътната инфраструктура и магистралите. Беше предложна единна система за тол такси между държавите, за да осигурява лесния трафик и подобряване на граничния контрол с модерни системи“.

По думите ѝ от 1 декември вече сме готови за европредседателството с приключени ремонтни дейности. Останали са само довършителни тестове на техниката.