Лиляна Павлова от ГЕРБ е номинирана от правителството за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя няма да влезе в Европейския парламент (ЕП), а от октомври ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат.

Павлова беше седма в листата на партията на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът на листата Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар.

Следващият в листата е Емил Радев. Той беше евродепутат в последния Европарламент.

Снимка: bTV

Държавите членки заемат на ротационен принцип 8-те вицепрезидентски поста в банката. Заплатата на вицепрезидентите е равна на тази на заместник-председателите на Европейската комисия. Или близо 25 хиляди евро месечно.

Служителите на банката обаче не получават допълнителни надбавки. А данъците могат да достигнат 45 процента от брутната заплата. 

Правителството аргументира номинацията на Павлова за вицепрезидент на ЕИБ с факта, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни.

„Съгласно Устава на банката представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката. Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. – май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.”, уточниха от Министерския съвет.