Лекарят, оперирал 24-годишната полицайка, която пострада при снощното дерби между Левски и ЦСКА в София, е оптимист за нейното зрение. „Мога да кажа, че окото й ще бъде запазено”, каза пред bTV доц. Борислав Кючуков, началник на Клиниката по очни болести в ИСУЛ.

Жената бешe ранена от хвърлена бомбичка и е подложена на спешна операция в ИСУЛ, продължила над 2 часа.

„За тази тежка травма на дясното око операцията протече доста гладко”, допълни доц. Борислав Кючуков.

За момента няма конкретно задържано лице заради инцидента от снощи. Според разследващите бомбичката е хвърлена от пети вход, а човекът, който я е хвърлил се е намирал ниско долу, възможно най-близо до пистата. От там бомбичката се врязва във вратата и разбива стъклото. В това време полицаите, които са били в резерв, са се намирали зад вратата. Стъкла от нея се врязват в лицето на полицайката и я раняват тежко.

От около на полицайката е извадено 4-милиметрово стъкло. Предстои и втора операция след няколко седмици. 

Тя е служител на Жандармерията само от 6 месеца, каза в предаването „Тази сутрин” главният секретар на МВР Младен Маринов.

Задържани са общо 40 души, които са били в непосредствена близост до мястото, откъдето се предполага, че е хвърлена бомбичката, допълни той. Взети са им натривки от ръцете, за да се търсят следи от взривно вещество.

Снимка: btvnovinite.bg

Прави се анализ и на видеоматериалите от заснемането на секторите. Продължава работата по издирване на лица, отбеляза още Младен Маринов. Има лица, които са маскирани, продължава работата по установяването и на тези лица и задържането им, каза главният секретар на МВР.

„Всичко показва, че това е целенасочено действие към полицейските служители”, отбеляза Младен Маринов. „Нямам друго обяснение освен хулигански подбуди и действия, които не бих ги обяснил за човешко същество”, посочи той.

Според него не трябва да се върви в посоката да се търси пропуск на полицията.

„На такива срещи няма как 100% да се гарантира, че няма да се вкарват такива вещества. Имаме случаи, когато те са вкарвани поотделно и се смесват вътре. Това са бомбички, които могат да се направят и на терен”, каза главният секретар на МВР.

„Защо трябва да търсим пропуск в полицията? Имам чувството, че когато пострада полицай, пак търсим пропуск в полицията. Обществото трябва да въстане срещу такива хора, полицаите са на обществото”, подчерта още той.

След инцидента разговори са били водени и с лидерите на футболните агитки. „И те не могат да гарантират, че някой от тая 5-6 хилядна публика няма да извърши такова нещо. Веществата за тези бомбички най-вероятно се вкарват по различен начин, вътре се смесват на стадиона. Няма как всеки един да бъде съблечен и да бъде проверен, както е на аерогара”, каза Младен Маринов.

Лидерите на фенклуба на „Левски” отказаха коментар за инцидента.