Европейският прокурор Лаура Кьовеши вече е у нас. България е първата страна, която тя посещава, след като пое поста преди 10 дни. Визитата й съвпада с блокадите на Съдебната палата в София с искане за оставката на главния прокурор.

Част от недоволните граждани бяха и пред сградата на ВСС, където посрещнаха министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Главният прокурор Иван Гешев не дойде на заседанието, не се влючи и онлайн. След това от пресъобщение на прокуратурата стана ясно, че той е на посещение във Велико Търново и Горна Оряховица, и не е правил опит да влезе в обсадената Съдебна палата.

Министър Стоилов каза, че се е срещнал с Кьовеши още на съвета на министрите тази седмица и основната тема на посещението й са незаетите 6 места на делегирани прокурори от България.

Срещите на Лаура Кьовеши започнаха от Министерството на правосъдието.

До края на визитата си главният европрокурор ще се срещне с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и четиримата делегирани от България прокурори, както и с обвинител номер едно Иван Гешев.

В родината си Румъния Лаура Кьовеши беше начело на антикорупционната агенция. Под нейно ръководство започнаха съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и стотици висши чиновници, а бившият лидер на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня беше осъден за злоупотреба със служебно положение. За да сподели румънския опит, Кьовеши беше в България през 2017 г. по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров не се появи на конференцията.

Снимка: БГНЕС

През 2018 г. доминираното от социалистите правителство на Румъния уволни Кьовеши заради подозрения в злоупотреба със служебно положение и опита да саботира кандидатурата ѝ за европейски главен прокурор. Според нейните поддръжници атаките срещу нея всъщност са заради многото образувани дела за корупция.

Европейската прокуратура под нейно ръководство ще разследва престъпленията против бюджета на Съюза, като измами, корупция или източване на ДДС над 10 милиона евро.

В страните членки в помощ на обвинител номер едно ще работят така наречените делегирани прокурори.

45-годишната Кьовеши е родена е в гр. Сфънту Георге. Дъщеря е на прокурор от кариерата по времето на комунизма. В края на 80-те, преди да се насочи към правосъдието, е част от младежкия баскетболен отбор на Румъния. 

БСП обявиха днес, че ще подадат няколко сигнала до Лаура Кьовеши - във връзка с чумата при животните в Странджа преди 3 години, във връзка със строителлството на Ларгото, на работата на Пътната агенция и строителството на магистрали с евросредства.

Междувременно протестът пред Съдебната палата продължава.

По този повод по-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви „няма да коментирам политически акции, организирани от лице, подсъдимо за агресия над журналисти“.