Блокадата на Съдебната палата продължава и днес. Междувременно пред сградата на Висшия съдебен съвет се провежда протест срещу главният прокурор Иван Гешев.

Недоволните посрещнаха министъра на правосъдието Янаки Стоилов. На заседанието на ВСС обаче обвинител №1 не дойде, не се включи и онлайн. Министър Стоилов каза, че ще се срещне с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши днес.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма яснота къде тя ще се види с Иван Гешев. От държавното обвинение съобщиха, че той е на среща с магистрати и съдебни служители от Апелативен район-Велико Търново.

На въпрос „Какво е обсъждал се Кьовеши на Съвета на правосъдните министри в ЕС?“, Стоилов отговори: „Това беше спонтанен разговор, тъй като аз имах информация, че тя ще посети в близките дни България и ѝ предложих, че ако смята за необходимо, да се срещнем в Министерството на правосъдието“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Очакванията са България да попълни местата от десет делегирани прокурори, тъй като до момента само четирима са одобрени. Стоилов предположи, че именно това ще е предмет на разговорите и в прокуратурата. 

Относно закриването на районни съдилища в Териториални, Стоилов обясни, че свиква дискусия по темата в понеделник: „Има много спонтанни въпроси в страната и смятам, че това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, защото той засяга достъпа и ефективността на правосъдието“. 

Той припомни, че миналата седмица имал срещи с редица организации и магистрати. И на всички тях бил повдиган въпросът за съдебната карта. 

Стоилов коментира и проверката в Агенцията по вписванията.

„Част от проблемите произтичат от приетите в края на 44-ото НС Закон за държавните предприятия, които изглежда целяха да запазят съществуващото положение. В отделните министерства трябва по-прецизно да подготвят своите предложения“, допълни той.