Депутатите приеха големи промени в Изборния кодекс този четвъртък. Централната избирателна комисия ще стане 15-членен орган, който се назначава от президента по предложения от парламентарно представените коалиции. Таванът от 35 избирателни секции в държави извън Евросъюза също падна. 

„За партиите има смисъл кой ще назначава ЦИК, но какво значение има за избирателите, ако на следващите избори се възпроизвеждат практиките, които сме виждали на предишните. Това си е чисто партийна битка“, каза политологът Георги Киряков в специалното онлайн студио на bTV Новините „Новият парламент: Сега накъде?“. 

„Тук големият проблем е реваншизмът, лобизмът и извънредното законодателство, което се случва. Това, което забелязвам като цяло е, че някакви формации трябва да бъдат изхвърлени от изборната администрация – конкретно в случая ВМРО, тъй като попада в хипотезата на парламентарно представена (партия) на европейско равнище, нещо, което ВМРО не направи преди за „Демократична България“, която беше в същата ситуация. Много грозен и ненужен жест и както се видя, носи лоша карма“, смята бившият кандидат за депутат на ВМРО Кузман Илиев от Институт за дясна политика.

„Тази промяна със сигурност не е от принципен, а от партиен интерес“ и не отговаря на заявеното искане за справедливо отношение, съгласи се и Киряков.

Според него всички партии „преди избори пипат изборното законодателство, за да си дадат предимство, което е много неприятна ситуация“.

"Този спор има смисъл само ако ЦИК решаваше крайния изборен резултат. Манипулациите не стават в ЦИК, нито купуването на гласове. ЦИК е административен орган, който само регистрира подадените му отдoлу от РИК протоколи, ако те са сбъркани, какво може да промени. Освен това в ЦИК има много честни хора. Имаме и 10 000 наблюдатели на изборите. Този дебат е излишен", смята политологът.

По неговите думи е учудващо, че ИТН не са предложили пряк избор на РИК, след като са за силно местно самоуправление.

Изцяло машинно гласуване е рисково решение

Консенсус Кузман Илиев и Георги Киряков демонстрираха и по въпроса за изцяло машинно гласуване. Според Киряков случаят във Велико Търново по време на вота на 4 април е показателен и преминаването на изцяло машинен гласуване е прибързано и рисковано, затова трябва да има алтернативна възможност избирателите да използват и хартиени бюлетини. Илиев добави, че според изследванията само около 30% от населението у нас е компютърно грамотно и ползва новите технологии, така че въвеждането на изцяло машинен вот ще отблъсне избиратели.

Премахването на ограничението за боря секции извън ЕС - реверанс към ДПС?

Партиите на промяната, които обявиха, че искат да демонтират статуквото, направиха реверанс към една от партиите в него – ДПС, премахвайки ограничението на броя на изборните секции в страните извън ЕС. Освен това, по този начин една чужда държава - Турция и нейният президент Ердоган, получават възможност да се месят във вътрешните ни работи. Тези, които бяха на площадите и ги подкрепяха, трябва да бъдат притеснени, смята Кузман Илиев.

Според него това има връзка с предстоящите президентски избори и е опит да се привлекат гласовете на ДПС към Румен Радев.

Георги Киряков обаче смята, че няма начин да се ограничи правото на глас на българските граждани в Турция, защото това ще предизвика дипломатически скандал. Тук става въпрос и за 2 милиона българи, които са напуснали страната през последните 30 години и са се заселили в САЩ, Великобритания и Австралия, които са ограничени във възможността си да гласуват. 

Вижте целия разговор във видеото.