Ангел Папалезов е бил проследяван, включително на срещи с настоящия културен министър, на които е бил заснет как носи документи. Според Велислав Минеков целта на ареста му и акцията по претърсване на дома му е сплашване.

„Знаете нашето желание и съвместна дейност с полицията за специализиран състав по културно наследство. Папалезов е най-компетентният в момента по отношение дори на съвременната ситуация. Той трябваше да бъде наплашен“, каза Минеков.

„Това са няколко поредни удара по МВР с цел съзнателно унищожаване на малкото останали специалисти, които могат да предложат нормална работа на МВР“, допълни още той.

Колекцията на Васил Божков

„Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков и е позволило тя да се разхожда по света без проблем“, заяви културният министър Минеков.

Той коментира, че на 7 ноември 2018 г. в НС е постъпило предложение от три партии едновременно, което е за промени в закона за културното наследство по отношение на колекциите.

„Основно партия ГЕРБ и другите и присъдружници отварят възможността изключително за колекцията на Божков със закон. Този закон стига до там, че идентифицирането на колекцията може да се случи навсякъде“, каза Минеков.

По думите му това означава, че всеки може да идентифицира собствената си колекция, дори в собствен частен музей и да каже, че тя е постъпила по реда на закона.

„Със знанието на министъра тази колекция е показвана в три точки на света. Г-н Божков е имал право да прибере цялата колекция със себе си и така да замине. Цяло чудо е, че не го е направил. Няколко месеца преди да напусне страната имаше изложба на неговата колекция в Националната художествена галерия – едно признание, че е легална“, заяви служебният министър на културата,

„Има нещо много интересно, когато разровихме – произведения на изобразителното изкуство, графика, имаме и акварелчета дори, които са прибрани в Националната художествена галерия. Колекцията е над 2000 екземпляра. Смущаващо е, че покойният Светлин Русев има 81 закупени работи там, колкото никоя галерия не притежава. Но в същото време открихме 28 произведения на бившия министър Рашидов. Те не са във фонд „Подаръци“. Вероятно са добре заплатени. Нормално ли е, докато той е министър, негови произведения да отидат в колекцията на г-н Божков и да бъдат заплатени в колекцията на г-н Божков“, каза Минеков.

„В същото време постъпленията от частния хазарт във фонд „Култура“ няма. Дали няма връзка между двете?“, попита служебният министър на културата.