Специализираната прокуратура повдигна обвинение на началника на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" - Ангел Папалезов.

Той влезе на разпит в 11 ч., а 15 минути по-късно излезе като обвиняем. В постановлението пише, че Папалезов участва в организирана престъпна група заедно с още повече от 10 души.

Кои са те обаче не става ясно, както и какво точно са правели. Групата е била ръководена от Васил Божков.

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен“, коментира Ангел Папалезов.

„Постановлението е кухо. Толкова кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в тази група участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, обясни Стефан Карайотов, адвокат на Папалезов.

Междувременно разследването беше коментирано и от и.ф. ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. 

"Ръководителят на тази ОПГ според предявеното обвинение и според доказателната съвкупност е г-н Васил Божков. Не е прецедент специализираната прокуратура и може би други прокуратури да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители и не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път (...) Специализираната прокуратура е формирала обвинителна теза спрямо доста по-високопоставени полицейски служители (...) Васил Божков има обвинение за това, за което има обвинение висшият полицейски служител", подчерта Маджарова.

Наложената мярка за неотклонение на Ангел Папалезов е „подписка“.