Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити в кабинета на началника на сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Ангел Папалезов, съобщават от Спецпрокуратурата.

Предметите, предимно монети, са открити при претърсване на служебния му кабинет. Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро.

Снимка: Специализирана прокуратура

Иззети са още мобилни телефони, над 10 флашки, СD-та, тефтери и записки с описание на лица и местности.

В кабинета на Папалезов са намерени и множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Иззетите монети и други ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.

Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

Ангел Папалезов е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари. За случая е сезирана дирекция „Инспекторат“ при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.