Напрежение между институциите и нови протести срещу обвинител номер едно Иван Гешев. Всичко това след спецакцията на прокуратурата в МВР.

Вече е повдигнато обвинение на висшия полицай от Главна дирекция "Национална полиция", който беше задържан снощи. Той е разследван за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари.

Снимка: bTV

Разследването срещу Ангел Папалезов е за участие в престъпна група, която е държала антики, изпирала е пари и е извършила престъпления срещу правосъдието.

Известен е като безспорен експерт, който от 2008-ма е начело на отдела за културни ценности. През последната седмица е бил включен в екипа, изпратен в ГДБОП да проверява подслушвани ли са политици. 

Снощи прокурори са обискирали кабинета на Папалезов в МВР и къщата му в село Войнеговци. Той не е арестуван, а екипът ни се свърза с него.

Снимка: bTV

„Обръщайте се към пресцентъра на министерството. Те ще решат каква информация да дадат по случая. Ситуацията не е много приятна“, каза Папалезов и отказа да коментира обвинението.

Разследващи подозират, че Папалезов е осигурявал полицейски чадър и е прикривал незаконния произход на антиките от колекцията на Васил Божков. Според експерти - двамата се познават от години. За случая е сезиран инспекторатът на МВР, който е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.

Хазартният бизнесмен, колекционер и политически лидер, който също е с обвинения и е в Дубай, направи коментар в социалните мрежи.

„Преследват полицай, завеждащ отдела за борба с трафика на културно наследство. Не знам какво е разкрил, но трафикантите, опитващи се да продадат най-ценното от колекцията ми, за пореден път използват прокуратурата като бухалка. Искат да си заметат следите. Няма да стане“, написа Божков в профила си във „Фейсбук“.

Вътрешният министър Бойко Рашков говори пред bird.bg.

„Приемам сериозно ситуацията. Тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба и съвсем открито застана на онези, на които българският народ не им гласува доверие на последните избори. Тъй като Бойко Борисов не може да влияе, прокуратурата заема като че ли неговото място в тази борба“, каза служебният вътрешен министър пред изданието.

От държавното обвинение контрираха.

„Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, защото на някой не му харесва. Прокуратурата стриктно спазва закона и очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи, защото това е в интерес на всички българи. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

След акцията Иван Гешев се срещна с новите шефове на ДАНС и ГДБОП, а по-късно покани на работна среща и Бойко Рашков.

По-късно от спецпрокуратурата обявиха, че са намерени монети, записки и други веществени доказателства при претърсване на служебния кабинет на Папалезов. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро. Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им, допълват от държавното обвинение.