Не мисля, че премиерът е сериозен, когато ни обвинява, че разравяме паветата и би ми се искало да го обърна на шега. Свидетели сме на непрекъсната тенденция да се дискредитират всякакви опити на критика към управляващите – дали са от опозицията, дали са от протестиращи, дали са от медии. Това каза в предаването „Лице в лице” Крум Зарков , член на Изпълнителното бюро на БСП и депутат.

Той определи това поведение като неадекватно.

„Отказвам да поема отговорност, за това, че ходя аз или някой друг… Не знам кой рови паветата, не знам даже какъв е казусът с „Дондуков”, но знам, че има искрено недоволство в част от гражданите на София около ремонта на „Дондуков”.

И това недоволство, независимо споделено или не от хората, които са отговорни за този ремонт, трябва да намери отговор, а не подигравка или неглижиране”, допълни депутатът.

„Ако повдигнем въпроса за оградата и защо се руши, и дали има каналджийство – застрашаване на националната сигурност. Ако поискаме вот на недоверие, защото считаме, че има недобри практики във властта и, че страната ни е обрасла с корупция – това е, за да провалим председателството

Ако поискаме да направим приоритети за това председателство –  това е, защото искаме да изложим някого. Това не е нормален диалог, каза още Зарков.

Понякога най-вероятно прекаляваме, такъв е смисълът на политическия живот,  но не може на всяка критика да се отговаря с обвинение. Това надцакване и наддаване не води до нищо добро, за управляващите най-вече според мен, допълни той.

Не можем да поемем ангажимент да сме усмирена опозиция, категоричен беше Крум Зарков. 

"Опозицията няма нужда от епитет, тя е там, за да бъде коректив на властта и, когато се чувства подготвена, да предложи своята алтернатива. Тя е там, за да бъде и отдушник на общественото напрежение, за да повдига въпроси, да критикува ремонта на „Дондуков”, защото тези въпроси съществуват, ние не си ги измисляме", каза той.

Декларацията на ГЕРБ срещу БСП не беше изненада, каза Зарков.

„Тя идва след няколко опита да се включа предложения да се включи по един или друг начин БСП в някаква формула, грубо казано наречена „голяма коалиция”. Ние го отказахме няколко пъти. Имаше предложение Корнелия Нинова да стане председател на Народното събрание, Деница Златева да влезе в кабинета – това са все предложения, които имаха за цел да се създаде някакъв вид сътрудничество между двете големи партии.

Ние считаме, че това би било вредно, не само за БСП, но и за страната като цяло.

Такъв тип големи коалиции обикновено раждат чудовища отстрани. Затова ние се опитваме да следваме нашата политика и нашата алтернатива", заяви депутатът от БСП.

Той каза, че не познава депутати от БСП, които да са се молили да не се приема тази декларация.

В коментар относно промяна на позицията на БСП за закона за ревизия на приватизацията, Крум Зарков, каза, че това не е закон, а идея за конституционна промяна.

„Тя няма да доведе до нищо, със или без подписа на когото и да било, няма да доведе до нищо, нито ще предизвика някакви разследвания, арести или ревизия на прехода, но темата беше отворена, беше поставена от ГЕРБ за ревизия на прехода и ние решихме да я работим тази тема и затова взехме две решения:

Едното беше да отворим този дебат и да поканим всички политически сили, които са заинтересовани да се включат в него за обща ревизия на прехода, която да отива отвъд приватизацията. Да включва концесии, обществени поръчки и всичко, което направи така, че преходът да бъде обрисуван като криминален".

Затова днес Корнелия Нинова е подписала писма, с които да покани лидерите на другите политически сили да започнат този разговор, поясни депутатът.

"Тя не се отказва да подпише документа, а ги кани да седнат и да говорят, защото може да се нанесат поправки в този документ, да стане по-широк", допълни Зарков.