След като служебният премиер поиска смяна на двама министри - ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и ДПС се скараха - кой кадрува в служебния кабинет.

Остри критики и от президента, който засега отказва да подпише рокадите в кабинета. И отговор от премиера от Брюксел.

И днес от ПП-ДБ директно обвиниха ГЕРБ, че нареждат на Димитър Главчев с кого да работи. И призоваха президента да не бърза с указите, а да провери има ли мотиви външният и земеделският министър да си ходят, или всичко е - „заради едно обаждане от Борисов“. Самият Борисов категорично отрече да се е бъркал в решенията на Главчев, но каза, че за ГЕРБ е важна външната политика на страната ни и заради това ако Даниел Митов седна на стола, ще носят отговорност.

А БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ събраха 67 подписа и ги внесоха в деловодството на парламента с искане депутатите да свалят от власт този макар и служебен кабинет. И президентът да си избере някоя от другите опции за нов премиер.

Единият от въпросите в кулоарите на парламента има ли партийна намеса в поисканите от служебния премиер рокади.

Снимка: БГНЕС

„Абсолютно съвпадение и дори в мотивите, които е описал, е много ясно“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Конституцията не го накара той да съгласува с Борисов и Пеевски този кабинет. И не го принуждава, когато Борисов се намръщи той да подскача и да иска оставката на двама министри“, коментира съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Така е преценил премиерът, така е Конституцията. Това е пълно негово право. Президентът трябва веднага да подпише указа и да имаме външен министър“, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

На въпроса кой има свои хора във властта политиците отговориха:

„Майката на кмета от ПП е министър в правителството на „Главчев“, а кметът от „Подуене“ е от ПП“, каза Борисов.

Снимка: БГНЕС

„Той явно има родословното дърво на всеки един. Доколкото знам майката е на някакъв човек от „Подуене“, от „Спаси София“, даже не ми е ясно“, коментира Кирил Петков.

И още кой носи отговорността за управлението?

Аз заради това се обръщам към колегите Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски, защото и на него сега му е най-лесно. Вика – „аз нямам министри, не се занимавам, ще бъда опозиция“. Само че, когато гласувахме Конституцията, си говорихме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС“, каза лидерът на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

„Съгласно Конституцията парламентът и ние можем да оказваме пълен контрол на това служебно правителство“, обясни Пеевски.

„Вместо да търсим майките, бащите и прадядовците да си вземем отговорността, че това правителство е на ГЕРБ в момента“, заяви още Петков.

И докато бившите партньори спориха кой управлява, БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ атакуваха. Първо с призив към президента.

Вижте как коментира скандалите зам.-председателят на НС от "БСП за България" Кристиян Вигенин – във видеото.