Кризата удари и студентските столове. Храната в учебните заведения остава евтина, но за сметка на качеството. Свинското месо, рибата и свежите салати все по-трудно влизат в менюто на младежите.

1,50 лв. - толкова струва един студентски обяд в стола на Софийския университет. Менюто е достъпно, а кюфтета вкусни - хвалят се младежите.

Студентската гощавка там излиза около 3 лева, половината от които поема държавата. Храната е разнообразна, но парите все по-често не стигат.

„Не можем да си позволим плодове, някои видове месо. Стараем се, но всичко е свързано с финанси”, обясни Живка Стайкова, която е готвач в студентски стол.

Кюфтето в Благоевградския университет е по-евтино дори от депутатското - струва 34 стотинки. „Стараем се да бъде за наша сметка, най-вече с повече работа и с по-малко хора да се прави повече и по-качествена храна”, обясни Васил Янчев, директор на „Студентски столове и общежития” в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Пловдивският университет по хранителни технологии се слави с най-доброто студентско меню. Обядът в учебния ресторант излиза около 3 лева, а хлябът и сладкишите се правят в сладкарския цех на университета.

„Хубаво е, че самите студенти участват в самото приготвяне на храната, в нейното сервиране”, похвали се проф. д-р Йорданка Алексиева. От Университета по хранителни технологии в Пловдив.