Критична става ситуацията край Камен бряг. Заседналият до скалите кораб започва да потъва, обяви транспортният министър Христо Алексиев. Въпреки това екипажът отказва да бъде евакуиран.

Едно от най-важните неща е да бъде опазен животът на деветчленният екипаж, зави министърът на транспорта, но моряците отказват да напуснат кораба. Властите имат готовност в рамките на 30 минути да ги евакуира.

„В хамбара се пълни вода, което означава, че корабът потъва“, заяви Алексиев.

Министърът на транспорта призна, че навлиза вода в трюма при товара, но шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов заяви, че карбамитът е сух.

На място беше и екоминистърът Иван Личев, по думите на когото товарът не е опасен и вероятност от екологична катастрофа няма. Такова е и уверението на ЕК.

„По регламент на Европейския съюз, който за нас е закон, карбамитът не се явява опасен за околната среда, по-опасно е дизеловото гориво на кораба“, каза Личев.

Търсят се средства по линия на оперативна програма на ЕС, за да се закупят технически средства за подобни спасителни операции.

Ако времето се оправи, отново ще бъде направен опит да се разтовари карбамит от „Вера Су“, а по каква технология ще стане това, предстои да видим.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!