Ситуацията със заседналия кораб е критична. „Вера Су" потъва“, съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев на специален брифинг край Яйлата.

Все още екипажът на кораба не е евакуиран въпреки готовността това да бъде направено. Желание за евакуация от страна на капитана до този момент не е заявено, съобщи Алексиев, който посочи, че най-важното в случая е спасяването на човешкия живот.

По думите му ситуацията е много тежка, както заради лошото време с морско вълнение над 4 бала, така и заради невъзможността да се вкара тежка техника в района, който е защитена територия по „Натура 2000“. Близостта на скалите пък затруднява евакуацията на екипажа по въздух.

Що се отнася до критиките, че държавата е закъсняла със своите мерки, Алексиев заяви, че "България не е пиратска страна и е действала по най-адекватния начин" в съответствие с международното право и закони.

Според европейските норми товарът на "Вера Су" не е категоризиран като опасен и затова нашата държава не е можела да предприема действия като задържане и изземане на товара, защото такива действия се определят като "пиратски". Ако държавата ни е действала по друг начин с този казус, срещу нея може да бъде заведен съдебен иск, каза Алексиев.

Алексиев смята, че екипажът не иска да напусне кораба, защото по международното морско право, той ще бъде обявен за ничий, но има готовност за извършване на евакуацията им.

 "Карбамитът не е опасен за околната среда"

Министърът на транспорта призна, че навлиза вода в трюма при товара, но шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов заяви, че карбамитът е сух.

На място беше и екоминистърът Иван Личев, по думите на когото товарът не е опасен и вероятност от екологична катастрофа няма. Такова е и уверението на ЕК.

„По регламент на Европейския съюз, който за нас е закон, карбамитът не се явява опасен за околната среда, по-опасно е дизеловото гориво на кораба“, каза Личев.

Затова ще започне операция по източването на останалото гориво, допълнишефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов.

Ако времето се оправи, отново ще бъде направен опит да се разтовари карбамит от „Вера Су“, като това ще стане на съд със собствен кран, каза Николов.