Вече не само в най-голямото COVID огнище – София, но в Бургас пациенти трябва да изчакват в линейките с часове, за да бъдат приети в болница.

Днес здравните власти за пореден ден се опитаха да осигурят допълнителни места. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи директорите на болници, като отговорни за създалата се ситуация. 

Снимка: btvnovinite.bg

След случая на 33-годишния мъж, който се влоши у дома и не дочака Спешна помощ, беше решено на линейките да помагат и автомобили на Министерството на вътрешните работи. 

Статистиката говори – защо има недостиг на легла? 

Болниците в страната разполагат с близо 7400 легла за лечение на болни с корона вирус. Това сочи  заповедта на предишния здравен министър Кирил Ананиев от март. 

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката към днешна дата – хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 2680. 1324 са леглата, предназначени за реанимация, според заповедта от март. Настанените в интензивно отделение днес са 169. Само в София леглата за реанимация са 430.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки напрежението, рекорден брой българи са преборили коронавируса за денонощие - 485! 

Най-голямото COVID огнище София 

Екип на bTV влезе в Пета градска болница, за да проследи работния процес.  Минути по-късно екипът ни се натъква на мъж, който твърди, че е с коронавирус. Изчаква в коридора с останалите пациенти, защото не носи резултата от положителния си PCR тест.   

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на лечебното заведение проф. Борил Петров посочва, че мъжът ще бъде приет в COVID отделение, ако негови близки донесат резултатите от изследването му за COVID-19 или ще бъде настанен в болницата да изчака, докато му направят на място тест.

„Не може пациент, който няма COVID заболяване, да допуснем грешка и да го приемем в COVID отделение”, обоснова се проф. Петров.

Директорът уверява екипа ни, че човекът няма да остане без болнично лечение. Няколко часа по-късно мъжът е хоспитализиран. По думите му голяма част от медиците в болницата вече са се заразили и то извън лечебното заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

В Първа градска болница за COVID пациентите се грижат 20 лекари, но има голям недостиг на сестри. В момента разполагат с 20 легла за инфектирани с коронавирус пациенти, но заради наплива са осигурили още осем в отделението.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е приключила проверката в Четвърта градска болница, където пациент изчака часове в линейката преди да бъде приет. Утре столичният кмет Йорданка Фандъкова ще реши дали да освободи ли директора. От болницата пазят мълчание.

Критиките на здравния министър 

Здравният министър отново разкритикува болничните директори, че не спазват заповедта му за откриване на COVID легла. Той заяви, че ако заповедта му е била спазена от всички – още преди 3 месеца, то кризата с приема днес нямаше да съществува.

Снимка: btvnovinite.bg

„На територията на София имаме 12 хил. легла. 10% са 1200. До момента са разкрити 700 легла. Разбирате, че имаме още свободен капацитет. Това е основният проблем. Моето уважение към лекарите, но не мога да не бъда гневен на директорите, които не изпълняват заповедта на министъра“, заяви проф. Костадин Ангелов.

А освен болници, ще бъдат проверявани всички частни и държавни лаборатории. Причината – резултатите от PCR тестовете не се публикуват навреме, което води до проблем с карантинирането и издаването на болнични.

Снимка: btvnovinite.bg

В една от най-големите частни лаборатории ни уверяват, че не се бавят, но потвърждават, че данните се въвеждат ръчно. „В нашата лаборатория понякога се въвеждат по 400 позитивни резултата. Всеки ден наемаме по 1 нов човек“, каза Д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Според д-р Пенчева въвеждането на данните в единната система вече започва да се подобрява.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!