Рекордни нива на коронавирусната инфекция у нас. Спешната помощ в столицата "прегря". Хора чакат с часове линейка, а за някои закъснението се оказа фатално.

Тестовете показаха близо 2900 нови инфектирани. Така регистрираните активните случаи у нас наближават 30 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

В болниците все по-трудно се намират свободни легла, въпреки че настанените са около 2500, което на документи е 1/3 от капацитета.

Снимка: btvnovinite.bg

Стотици повиквания за COVID пациенти са получили спешните медици в столицата само за последното си дежурство.

Малка част тези пациенти обаче са хоспитализирани. Сред причините - нямало свободни места в болниците.

Снимка: btvnovinite.bg

Спешните екипи не смогват да отидат навреме на всички адреси, хората чакат с часове за линейка.

33-годишен мъж не успя да я дочака и почина. Той бил вкъщи с коронавирус от седмица. В петък се влошава. Около 18:30 ч. брат му звъни на спешния телефон за линейка. Звъни и на частна линейка - откъдето му казват, че не могат да гарантират, че ще намерят  място в болница, затова е по-добре той сам да намери и те ще го транспортират.

"Опитът  ми от тази седмица показва, че поемането на ангажимент за транспорт без уредено място крие риск от разхождане из цяла София. Имаме опит с едно семейство, което разхождахме в 5 болници", казва Антон Димов, управител на "Медик транс асист".

Снимка: btvnovinite.bg

След няколко часа звънене по болниците в София - близките на мъжа успяват да намерят свободно легло.

"Чувстваме се безпомощни, защото звъним на всички възможни болници, ако може ние да го пренесем, а не да изчакваме 112, които видимо са много затруднени, но все пак ние им се обадихме доста пъти, за да кажем, че се влошава с всяка изминала минута, имаше и разговор дори лично с него", разказва по телефона Димитър Хаджиев, брат на починалия.

След като легло е намерено, частната линейка идва.

"10 часа и 5 минути бях на адрес, заварих момчето на земята, без да диша, без сърдечна дейност, съквартиранта и брата провеждаха реанимационни действия, включих се с помощ", разказва Антон Димов.

Така, докато чака, 33-годишният мъж с COVID -19 губи битката за живот. След ново обаждане на 112, линейка на Спешната помощ идва, но за да констатира смъртта.

"Да се надяваме на никой друг да не се случва нещо подобно и хората да имат едно наум за този COVID, а не да смятат, че е безобидно", казва братът на починалия.

От столичната Спешна помощ обясниха, че не смогват.

"Така работим от седмици – на последното ни 12–часово дежурство имахме 418 повиквания, 200 COVID, 16 хоспитализации. Искам да кажа, че колективната безотговорност ще я плащаме индивидуално с човешки животи", заяви Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ – София.

Снимка: btvnovinite.bg

И сред спешните медици има заразени и в болница. А хората продължават да звънят за състояния, които не са спешни, казват още от Бърза помощ.

Има пациенти в столицата, които чакат за линейка много по-дълго от това. Тази събота разговаряхме със семейство, в което жената е с COVID-19 и се е влошила. Към часа, в който заснехме разговора със съпруга й, бяха минали 28 часа откакто са повикали линейка и такава няма.

В петък около 10:00 ч. сутринта съпругът на жената с коронавирус се обажда на спешна помощ, тъй като тя се влошава. Три часа по-късно линейка все още няма.

"В 1 ч. звъннах пак, защото не знам какво се случва, ще идва ли Бърза помощ, няма ли да идва, от телефон 112 ме свързаха с Бърза помощ и те ми казаха, че щом са ме записали, ще дойдат. В 4 ч. ми се обадиха и ми обясниха, че няма да дойдат, защото  нямало празни легла и нямало смисъл да идват", разказва Георги Павлов

Мъжът звъни в координационния център, откъдето успяват да му намерят свободно легло. След това пак звъни в Спешна помощ. Но линейка така и не идва. А от първото позвъняване за нея до записа на това интервю са минали 28 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

"И се случва поредния парадокс – тъй като ние нямаме как да излезем, тя е положителна, аз съм контактен, но нямаме право на помощ, защото  личният доктор няма да дойде, Бърза помощ не идва, жена ми е оставена на произвола на съдбата - да живее или не", казва Павлов.

Служител в Спешната помощ от няколко години, който не поиска да покаже лицето си, казва, че през последните дни му се е случвало да отиде на адрес 14 часа след подаването на сигнала заради недостиг на екипи. Свидетелства и за недостига на болнични легла.

"Няма място. В нито една болница няма място, както искат да го говорят по телевизията. Ние искаме да помогнем, отиваме на място, но няма къде да го закараме. Ние сега отиваме, за да видим как хората  умират", разказва служителят.

Според столичната спешна помощ в момента е най-големият кадрови дефицит в историята й.

Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов публикува пост във „Фейсбук“, в който съобщава, че със законови промени болниците, които не искат да разкриват легла за болни с коронавирус, няма да мога да работят със Здравната каса, т.е. ще се спре достъпът им до публично финансиране.

Още за работата на Спешната помощ в условията на пандемия гледайте, тази неделя в bTV Репортерите.

  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!