2015 г. в България започна с богата черна хроника. Само за броени дни у нас бяха извършени пет поръчкови убийства - покосени от куршуми бяха бившия строителен предприемач Митко Дамянов и съпругата му София, началничката на кабинета на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова, ММА-борецът Димитър Стоянов и бизнесменът Орхан Юзиров.

Трудно е да се обобщи, че престъпленията са свързани помежду си, но има причини, които влияят на криминалната обстановка и това е слабостта на държавата, коментира в предаването „Тази събота” криминалистът Ботьо Ботев, бивш директор на отдел „Убийства" в Национална служба „Полиция".

„Едно поръчково убийство може да се окаже с битови подбуди. Дали става дума за поръчково престъпление, може да се заключи чак при последвало разследване или при разкриването му”, подчерта неколкократно експертът. „Ако някой е решил да си отмъсти, значи ли това, че е поръчкото убийство?”, попита той.

Според него поредицата от убийства от началото на годината са „просто някаква случайност” и между тях няма нищо общо.

„Разликата е огромна между това, което беше преди, и това, което става сега. Преди имаше един водораздел, в който нещата се решаваха така между самите престъпници. Сега нещата са малко по-други, но аз слагам знак, че е трудно да се прави извод на този етап за причините”, посочи Ботев.

„Работата по едно такова престъпление в първите дни е огромна, голям колектив от хора работи по тези случаи. Събират се и се анализират факти и обстоятелства, за да се анализират правилните пътища в работата”, обясни после експертът.

Според него не могат да се търсят „политически” мотиви в кървавите престъпления във връзка с предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия. „Прибързано е да се прави извод, че някой се опитва да дестабилизира държавата”, коментира Ботьо Ботев.

Той не смята, че може да се търсят общи черти в извършването на покушенията. „От начина на извършване не може да се прави извод – дали ще стреляш веднъж или пет пъти, е въпрос на моментно състояние”, обясни криминалистът.