Още добри новини за най-известната крава в света – Пенка! Днес тя получи подарък, който ще ѝ помогне повече да не се губи по външната граница на Европейския съюз.

Отсега нататък кравата Пенка няма да бъде нарушител на европейските закони. Местоположението ѝ ще бъде следено с най-модерните технологии чрез система от сателити.

Десислава Чалева от фирма за джипиес решения разбира за историята с кравата Пенка от bTV Репортерите”. „Свързахме се със собственика и решихме да му подарим джипиес устройство, с което да наблюдава точното местоположение на кравата”, разказа тя. 

Устройството се захранва със слънчеви батерии и изпраща сигнал къде е Пенка до сателит. Сателитът връща данните в мобилно приложение, което стопанинът Иван Харалампиев ще следи. От фирмата му подариха и нов смартфон, за да контролира кравата беглец.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще получава аларма всеки път, когато кравата излезе от предварително зададена зона – това може да бъде зоната на стопанството или зоната на пасището. Така че кравата Пенка повече няма да се губи”, увери Десислава Чалева.

„Това е вече супер нещо. Мисля, че ми се осъществи една от хубавите мечти! Много благодаря от все сърце, да са живи и здрави и така да помагат”, каза собственикът Иван Харалампиев. 

Скоро кравата Пенка ще се върне в стадото си. Преди това ще я посети пратеник на Европейския парламент, за да се запознае с проблемите ѝ.