Ускореното производство на боеприпаси за Украйна ще е подкрепено с пари от бюджета на ЕС, решиха евролидерите на срещата си в Брюксел.

Опазването на българо-турската граница пък беше акцентът по темата миграция.

Европейските лидери потвърдиха амбицията си за спешно производство на нови боеприпаси за Още преди началото на заседанието българският президент Румен Радев беше категоричен, че произведените у нас муниции са за наши съюзници, но не и за Украйна. Украйна, въпреки че някои държави са изразили съмнения в индустриалния капацитет на Съюза. 

Горещата тема за миграцията отново беше обсъждана снощи, а България като външна граница продължава да е в центъра на внимание.

“Акцентът беше върху засилването на границите, основно по границата между България и Турция. Включването на пилотни проекти да управление на границите и работата с мигрантите не само тези, които идват в България, но и в Румъния”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

“Пилотните проекти за опазване на границите на Румъния и България, които австрийското вътрешно министерство разви, бяха приети от Европейската комисия. Сега се работи точно върху тяхното реализиране. Българският президент ни информира за това. Австрия, но и Германия и Дания, настояват думите да се превърнат в дела и да има финансова помощ за държавите, които са външни граници”, каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Стабилността на европейските банки е акцентът тази сутрин. На фона на сътресенията с редица американски банки и с швейцарската “Креди сюис”, големият въпрос през страните от еврозоната е създаването на обща система за гарантиране на депозитите.