Не е оказван натиск върху българското правителство заради Република Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна. Той информира депутатите за напредъка по преговорите между София и Скопие за членството им в Европейския съюз.

„Никой не е притискал българското правителство, от страна на германското председателство е изразявана само позицията да бъдат посредник при необходимост за разговори между двете страни. Българското правителство в своите позиции при разговорите с представителите на Република Северна Македония се придържа към договора за добросъседство от 2017 г. и към рамковата позиция, приета от кабинета и потвърдена с декларация на българския парламент“, обясни Каракачанов, цитиран от БТА. 

Вицепремиерът посочи, че в разговорите се заявява ясно българската позиция, че България продължава да подкрепя идеята за интеграция на Западните Балкани в европейските структури, но това не може да става безусловно и при неизпълнение на договорите, които съществуват в двустранен план между България и съответните държави.

В разговорите с представителите на Република Северна Македония България потвърди своята ясна позиция – че траната ни е „За“ членството на Република Северна Македония в ЕС, но смятаме че договорът от 2017 г. не се изпълнява, има забавяне на работата на историческата комисия, самите решения на тази комисия, които според нас са малко на брой, а според тях са много, не са обявени публично и не се провеждат като част от тяхната държавната политика.

„Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата, няма никакъв напредък и по отношение на промяна на учебната система. Заявихме, че, без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, която е изградена на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане за исторически личности и събития, няма как България да има друга позиция“, допълни той.

Каракачанов подчерта, че от наша страна многократно е обяснявано, че българското правителство няма намерение и не може да прескочи решение на парламента, тъй като България е парламентарна република.