В огромната си част българските граждани подкрепят приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но само, ако това е на фона на уредени отношения със Скопие и изпълняване на Договора за добросъседство. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено „лице в лице“ сред 808 пълнолетни българи.

Респондентите бяха помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“ или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“.

Първото избират 5,8%, второто – 10 пъти повече, 57,9%.

Снимка: btvnovinite.bg

Само 6,1% държат България да не подкрепя бившата югорепублика при никакви условия. Същевременно, безусловната подкрепа също е на ниско равнище – 8 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

Електоратите на основните партии са на едно мнение, като авторите на изследването отбелязват, че разлика се наблюдава единствено при ДПС, където повечето респонденти се затрудняват да отговорят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!