Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че прекратява временно полицейските протести след обещанието на премиера Борисов да бъдат отпуснати нови 100 млн. лв. за МВР. 

Ще се следи обаче дали и другите искания ще бъдат изпълнени, а именно за промени в закона на МВР. Остават и много неясноти около обещаните пари.
Въпреки че не отмениха протеста си вчера, днес от полицейските синдикати обявиха финала му. Поне временно.

„С оглед на жеста, който беше направен при преговорите при премиера Бойко Борисов, се чувстваме длъжни и ние да направим жест на добра воля”, каза Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР.

Реакциите за отпускането на допълнителни 100 млн. лева за МВР обаче бяха полярни. В предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че бил изненадан от позицията на Бойко Борисов.

„Не е обсъдено с нас. Аз съм леко скептичен, на мен ми прилича на наливане на вода в каца без дъно. Това си е, откъдето и да го погледнеш, рекет в първия ден на председателството”, коментира Симеонов.

Работодателските организации също са против и подготвят обща позиция по темата.

Да продължава да се наливат пари в тази система, която не дава необходимото качество в сигурността, ние сме категорично против, подчерта Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Политическите реакции в парламента също бяха разнопосочни.

Все още не е съвсем ясно как ще бъдат осигурени обещаните пари. Няма яснота също дали те ще бъдат разпределени за увеличение на заплатите по равно на всички.