Заподозреният за скандалния грабеж на възрастен мъж в София е с 8 присъди за подобни деяния. Както вчера съобщихме, неизвестен избяга с пенсията на мъжа, малко след като той я получил в пощенски клон.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинение за измама, извършена в условията на опасен рецидив.

89-годишният пенсионер Иван Дечев е настигнат от автомобил на метри от пощенската станция, от която излязъл.

„Той се представи за касиер. Главен касиер на 1111 пощенски клон. Убедителен. Те тези хора имат своя начин да влияят на хората“, каза Иван Дечев.

По думите на възрастния мъж, шофьорът поискал да преброи пенсията му под претекст, че не му била дадена точната сума. След като взел част от нея, избягал.

„Според мен това е чиста психология - когато получиш, можеш да не погледнеш, първо, дали е цялата сума, защото получаваш някакви пари. Второ, може да те мотивира да не сигнализираш съответните органи. Но държа да кажа, че сумата, която е взета, е по-голяма от тази, която е върната“, съобщи началникът на отдел "Разследване" в СДВР Стойно Цветков.

„Нищо не ме изненада, защото това е нещо обикновено в днешните дни. Телевизиите съобщават за измамени възрастни хора от ало измамници. Върви човек по улиците, не знае какъв човек ще срещне и с кого има вземане-даване“, допълни Иван Дечев.

Заподозреният е задържан още вчера.

„Осъждан е 8 пъти за подобен тип деяния. За престъпления против собствеността и, доколкото имам информация, в началото на тази година е излязъл от затвора“, поясни Стойно Цветков

„Аз отдавна съм простил. Не мога да издребнея за някаква сума или пък да сляза на неговото равнище в мислите си“, каза още Иван Дечев.

Десетки хора в социалните мрежи се организират да помогнат с пари на Иван Дечев.

„Благодаря. Не ща помощ от никого. Хората да бъдат внимателни при общуването с другите, защото живеем във вълче време“, допълни Иван Дечев.

През последната година МВР отчита сериозен спад на случаите с измами. Припомняме, че след сериозен анализ в ГДНП беше създадено и специално звено за телефонни измами.

Известна е изобретателността на участниците в престъпната схема – от такива, които причакват възрастни хора при получаване на пенсия или при теглене на пари и се представят за служители на съответна институция, през такива, които предлагат начини за увеличение на доходите, до такива, които използват телефоните за връзка с жертвите си със сценарии за болен, нуждаещ се от средства за животоспасяващи операции, за освобождаване на пратки и помощ на полицията при акция за залавяне на телефонни измамници.

Във всички тези случаи става дума за предварително искане на пари. Именно това е сигналът, който да напомни на жертвите, че са попаднали в подобна схема.

Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари.

Затова от МВР съветват:

  • В никакъв случай не изпълнявайте указания от непознати, независимо за какъв се е представил и по какъв повод отправя искането!
  • Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефон или на непознат!
  • Не давайте пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, направете връзка с близки, сигнализирайте на тел. 112 или потърсете помощ в най-близкото поделение на МВР.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!