Полицията в Бургас задържа измамници, успели само за месец да заблудят и ограбят 7 възрастни и самотни хора.

По телефона те се представяли за полицаи, както и за лекари, които търсят плазма за лечение на болен от коронавирус.

Бивша учителка - възрастната жена, лесно се доверила на измамниците. Първо чула в слушалката рев на дете, а мъжки глас поискал пари за операция. 

"След този разговор телефонът ми отново звъни… "Главен комисар Георги Попов се обажда. Няма да обръщате внимание на тези които, ви звънят, те ви лъжат, ние готвим, казва, акция срещу тях“, разказва жената. Тя споделя, че повярвала на това обаждане.

"Полицаят" поискал пари, за да хванат престъпниците. "И ме накара да ида в спестовна каса да си изтегля, защото аз казах, че нямам. Дори ми каза 10 000 ще изтеглиш… Ако пита защо ти са тези пари, ще кажеш правя ремонт, всичко ми казва какво да казвам", разказва възрастната жена. 

Мнимият полицай продължил с указанията по мобилния телефон, като й забранил да затваря. Оставила чантата с парите до казан за боклук, с уверението, че след като заловят измамниците, ще й ги върнат.    

Измамниците, на 21 и 25 години, прилагат и друга схема.  

"Ваш близък или роднина, е заболял от COVID-19, при което е нужно да бъде доставена спешно кръвна плазма, за целта са нужни сума пари, с които тя да бъде заплатена и жертвата трябва да ги даде незабавно с цел живота на роднината да бъде спасен", обяснява Петър Иванов от Криминална полиция в МВР-Бургас. 

Няма практика да се искат пари за плазма, категорични са разследващите. "Нито полицията, нито медицинските заведения искат пари по телефон", посочва Петър Иванов. 

Измамниците са успели да вземат близо 100 000 лева от възрастни хора.