Коронавирусът сe превръща в основен сценарий за телефонните измамници. Последните им жертви са възрастни хора от русенското село Караманово.

Когато отговаря на обаждането, 84-годишната Анка чува глас на плачеща жена и решава, че това е внучката ѝ: “Бабо, много съм болна, в болница съм. Бабо, моля те да ми помогнеш ако имаш някой лев, не ме оставяй...“.

След това за по-голяма достоверност по телефона започва да й говори и мъж, представящ се за лекар.

Вкарва допълнителен драматизъм със следните думи: „Става въпрос за 2-3 часа, внучката ти може да замине. Ще купя една инжекция от Русия. Аз ще я взема от склада, ама няма да казваш на никого, защото ще ме уволнят“.

Възрастната жена се усъмнила и се обадила в кметството. Заедно с кмета залагат капан на измамниците.

„Отидохме, обадих се веднага в полицията, приготвих една кърпа с гъби вътре и ги оставих до вратата. Полицаите дойдоха, заложиха се да заловят бандита, но през това време те явно са се усетили, че има нещо“, разказва кметът Бисер Блажев.

На друга възрастна жена от Караманово измамниците също искат спешно 10 000 лева за кръвна плазма от Румъния за заразената й с COVID дъщеря. Старицата ги дава на неин съсед, който да ги отнесе на място определено от измамниците.

„Каза, че много бързо трябва да се действа, защото чакат някаква линейка с доктора в Копривец и трябва да се занесат тези изследвания. Тръгнах, обаче вече като излизам от Бяла нещо ме осъмни. И след това се обадих на нашия доктор и той каза има грешка. И като отворих торбата гледам пари вътре“, разказва мъжът.

Той не предава парите на измамниците, а в полицията в Бяла. Така спестяванията на възрастната жена са спасени.