Телефонните измамници вкараха в схемите си и лечението на коронавирус с кръвна плазма. 

81-годишна жена от русенското село Караманово била заблудена, че дъщеря й е болна от коронавирус и има нужда от закупуване на плазма от Румъния на стойност 10 000 лева. 

Гласът по телефона се представил за доктор от болницата в Свищов. Той обяснил, че ще изпрати човек да вземе парите от нея. Жената приготвила 4900 лева.

По указание на мнимия лекар опаковала парите във вестници и в тениска, след което ги поставила в чанта, посочват от полицията в Русе.

Пред дома й спрял автомобил, шофиран от неин познат, който взел пратката. Преди това водачът на колата бил заблуден, че разговаря по телефона с личния си лекар от русенското село Караманово.

Последният го помолил да отиде до дома на жената, за да вземе пакет. Псевдолекарят му казал да не отваря пратката, тъй като в нея имало спринцовки, от които може да се зарази. 

Мъжът трябвало да занесе пакета до русенското село Копривец и да го предаде на местния лекар.

При пристигането си в населеното място получил ново телефонно обаждане. Обяснено му било, че лекарят на Копривец отсъства и трябва да остави чантата до табелата в края на селото. Тогава измаменият шофьор се усъмнил и предал парите в полицейското управление в град Бяла.

По случая се води разследване.