Софийска градска прокуратура (СГП) проверява за евентуално извършено престъпление бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ия парламент.

На 17 януари в СГП е подаден сигнал, че депутатът е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари, уточняват от държавното обвинение. 

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. 

Други твърдения са за евентуална съпричастност на народния представител към престъпления против финансовата система – пране на пари.   

 Наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

В сегашния парламент има трима бивши МВР шефове, двама са от ГЕРБ - Младен Маринов и Христо Терзийски. Те отрекоха с тях да се се свързвали разследващи. Третият е Бойко Рашков, който отклони отговора на въпроса дали той е проверяваният със съвет тази информация да се изиска от прокуратурата.