Проверка започва в Специализираната прокуратура във връзка със сигнали на граждани, че български народен представител е извършил престъпление против републиката – подбуждане на чужда държава към война срещу България.

От пресцентъра посочиха, че инициалите на народния представител са Е.Г., а проверката е по следния текст от чл.98 на НК: „Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“.

Текстът е в раздел „Предателство и шпионство“.

Снимка: БГНЕС

С инициали Е.Г. е Елена Гунчева от "Възраждане". На 18 март тя публикува следния статус в социалните мрежи:

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим линк с координатите на Мустафата", гласи статусът.

Той предизвика реакцията на председателя на Народното събрание Никола Минчев: "По повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и посланик, акредитиран у нас, заявявам, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо".

Посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединяват към своите колеги от ЕС, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, стана ясно от съвместното изявление на дипломатите по-рано днес.