Депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева ще бъде проверявана по сигнали, че е подбуждала чужда държава към враждебни действия против Републиката.
Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев в предаването „Тази сутрин“. Скандалът с народния представител Гунчева възникна след неин Фейсбук статус.

„На 28 март постъпиха сигнали, в които се излагат твърдения, че български народен представител е извършил престъпление, което се състои в подбуждане на чужда държава към враждебни действия против Републиката. По този начин е започнало и извършването на проверката“, обясни Христо Кръстев.

Той уточни, че това е престъпление по член 98 от Наказателния кодекс. За него се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„Съгласно Конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление, то в такъв случай главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание, с което се иска разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, каза още говорителят на спецпрокуратурата. 

По думите му проверката е във връзка с "Фейсбук" статус, в който се подбужда чужда държава, а именно Руската федерация към враждебни действия против Републиката. Срокът на проверката е два месеца, но тя може да бъде удължена с един месец.

„Вчера наблюдаващият прокурор е разпоредил и извършване на пълна проверка от страна на Държавна агенция "Национална сигурност" и след приключване на проверка от тяхна страна, материалите, които те са събрали, ще бъдат изпратени и наблюдаващият прокурор“, обясни Христо Кръстев.