Политическа криза преди, а може би и след провеждането на редовни избори чака България, защото имаме комбинация от здравна криза с претоварени болници, икономическа криза със загуба на работни места и липса на доверие в управляващите. Ситуацията може да излезе извън контрол, предупреди в ефира на БНР бившият премиер Иван Костов.

„Управляващите би следвало да имат много по-голяма подкрепа, за да се справят с взаимно усилващите се кризи. При такава обстановка по улиците ще излязат и силно пострадали и уплашени хора. Сегашното правителство ще е в по-лоша позиция от едно служебно правителство – задълженията на служебното правителство са да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза. Очакванията към служебното правителство ще бъдат силно ограничени, същевременно то ще разполага със същия финансов ресурс и програми за облекчаване на кризите като сегашните управляващи“, обясни бившият министър-председател.

Той отбеляза, че премиерът Борисов е „в много трудна ситуация“, а последните проучвания показват, „че ще загуби способността да направи правителство след изборите“ и конфигурацията в следващия парламент може да стане причина за още гражданско недоволство.

„Всеки следващ управляващ трябва да знае, че не може да оставя държавата ни пленена, както е тя в момента. Това, което трябва да преценят (управляващите – б.р.), е дали няма да насочат страната стръмно в пропастта на един хаос – здравна криза, икономическа криза и ниско доверие, които не позволяват да се намерят решения (…) Трябва да преценят дали няма да направят още по-неуправляемо положението“, подчерта Иван Костов.

По повод коментарите на управляващите, че оставка на кабинета „Борисов 3“ ще доведе до гладни бунтове, Костов отбеляза, че благото на хората в настоящата ситуация зависи от пакета, от мерки, които правителството вече е взело и които ще се реализират от институциите без значение кой управлява България. Служебното правителство ще разполага със същите ресурси като сегашното, но няма да има този дефицит на доверие и подкрепа, повтори бившият премиер.

Той остро разкритикува някои от антикризисните мерки, като отбеляза, че е погрешно да се наливат пари в отрасли, които в резултат от глобалната криза ще се свият драстично и може въобще да изчезнат – особено при положение, че държавата няма и парите да замести, например, липсващите туристи и 6-те милиарда лева добавена стойност от тях.

Костов посочи, че социалното министерство е трябвало още в началото на кризата приоритетно да защити работещите в най-рисковите по време на пандемията професии и след това да помогне на работодателите в останалите отрасли да предпазят служителите си от заразата.

Той направи и коментар по отношение на процесите, които съпътстват продължаващите от близо месец антиправителствени протести: „Това е злокобната магия върху всички граждански инициативи в България – в края на краищата се оказва, че някой се опитва да ги употреби. Например – дубайският емигрант. Такова безочие и такъв жалък начин да се прави на политик един олигарх не съм виждал досега. Трябва да внимават хората, когато протестират“.