България преживява втора продължителна политическа криза и надеждата, че ще бъде разрешена само от този нов кабинет, е подложена на съмнение. Това каза пред БНР Иван Костов, който е премиер на страната от 1997 до 2001 г.  

По думите му, когато девалвацията на думите се прави от овластените институции, вместо да се овладее риск, се прави опит да се овладее криза и се правят трагични грешки. 

„Това е причината да се наложи мораториума върху цената на електроенергията. Разликата между управление на рискове и овладяване на кризите е фундаментална. Рискът е вероятностна опасност, която може да бъде предотвратена и управляема. Кризата е случила се опасност.

Кризата, за разлика от рисковете, е неуправляем процес, тя се овладява - възстановява се управляемостта чрез сложни процеси на идентификация на пораженията и тяхното неутрализиране, чрез идентификация на рисковете. Кризата се овладява чрез закриване и преструктуриране на цели части на системата, чрез стратегическо прегрупиране, отказ от цели, преориентация. От тази гледна точка у нас можем да говорим за криза в политическата и в институционалната система на държавата“, обясни Костов. 

Според него здравеопазването е друга система в криза, защото не може да спре свръхсмъртността. 

Той е на мнение, че регулаторните органи стоят над изпълнителната власт: „Законодателната власт влезе брутално в правомощията на тези институции. Пораженията могат да се окажат много тежки". 

„Когато политиците са толкова уплашени, че не могат да погледнат ценовия риск в очите, те го наричат криза, за да оправдаят собственото си безсилие. Така работи системата на преувеличение на опасностите. Начин за справяне с криза е като концентрираш власт, но това не е най-добрият начин, особено ако тази концентрация се обърне с обратен знак“, допълни още Костов. 

Костов изрази мнение и по темата за Република Северна Македония: „Европа не може да защити ценностите, които прокламира, например – мултикултурализма“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!