"До края на януари ще се внесе бюджетът за 2022 г. Публичното обсъждане ще е в средата на януари", каза на брифинг финансовият министър Асен Василев.

Той добави, че е реалистично през февруари да се гласува в парламента.

Увеличение на минималната работна заплата ще е чак през март. Планира се тя да стане 710 лева от сегашните 650 лв., въпреки че в споразумението беше записано 700 лв., уточни Василев. 

"Бюджет ще бъде със сравнително малко заложени политики, понеже не са готови министрите спрямо коалиционното споразумение", обясни Василев.

Той коментира и актуализацията в средата на годината на новия бюджет.

"Няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Затова се взе решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие и после да има актуализация", поясни финансовият министър.

Василев заяви и че не се очаква вълна от фалити.

По думите му в момента правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане за малкия и среден бизнес, общата стойност на която е над 1,5 млрд. лв.

Финансовият министър добави, че ще има и помощ за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ.

Той обобщи, че 2021 г. завършваме с бюджетен дефицит от 3%, като има 7,9 милиарда по-високи приходи от приходите, реализирани през 2020 година.

"Работим усилено по бюджета, като той ще бъде внесен в края на януари. Имаме решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет", каза още Василев.

Параметрите ще бъдат представени при представянето на бюджета, каза още той във връзка с размера на минималната работна заплата.

Финансовият министър обяви, че се предвижда инфраструктурна програма, която по предварителна оценка ще е 12 милиарда лева и ще се изпълни в следващите 4 години.

Тя ще включва 4-5 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина, завършване на АМ „Струма“, магистрала „Черно море“ и няколко пътни отсечки. Сега се прави анализ какви проекти има и какви няма и дали отговарят на пътната безопасност и има ли ОВОС“, допълни Василев. 

Асен Василев заяви, че за Плана за възстановяване се водят разговори в ЕК:

Бяха уточнени позициите по глава "Енергетика", където има най-сериозна нужда от допълнителна работа. Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика", каза още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!