Увеличението на минималната работна заплата ще е през март. Планира се тя да стане 710 лева от сегашните 650 лв., въпреки че в споразумението беше записано 700 лв.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че тя се обвързва с бюджета за 2022 г., а той тепърва започва да се подготвя.

Очаква се той да се приеме в края на февруари месец.

Параметрите по бюджет 2022 все ще се уточняват през следващите две седмици. Отсега е ясно, че за да залегнат плановете на правителството за следващите 4 години ще се направи актуализация в средата на 2022 г.

Увеличение на минималната работна заплата и осигурителни прагове може да се случи само с нов бюджет. Те трябва да са разчетени както в приходната, така и в разходната част на бюджета, обясни Василев на пресконференция по-рано днес.

В Бюджет 2022 ще се заложат между 2 и 3 милиарда лева за COVID мерки, а за инфраструктура през бюджета на Пътната агенция ще се насочат 1,2 милиарда лева.

Отсега е ясно, че Бюджет 2022 ще се прави на два пъти, тъй като за няколко седмици не е възможно да се заложат различните политики на правителството за следващите 4 години.

„Министрите още не са готови с новите политики, които са в коалиционното споразумение. Както знаете в коалиционното споразумение имаме решение в средата на годината да се направи актуализация“, каза Василев.

Предвижда се правителството да тегли външен дълг, тъй като през тази година изтича срокът за плащане по два големи заема на страната ни. Все още не е ясно каква инфлация ще се заложи в бюджета за 2022 година.

Последната дума по всички параметри на Бюджет 2022 ще е на Народното събрание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!