"Феодализацията на парламента винаги води до разпад на държавата, а българският избирател даде своя вот на недоверие към парламентарната демокрация в България", каза лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов по време на пресконференция след вчерашните избори „2 в 1“.

„Имаме ужасяващо ниска избирателна активност – 32% гласували е безпрецедентно. Практически вчера българската политическа система катастрофира смъртоносно. И това, което се случи, е вот на недоверие от страна на народа към парламентарната демокрация в България“, поясни Костадинов.

Според него всички партии губят гласове, а с падането на избирателната активност държавата е заплашена от феодализация в още по-големи размери.

„Вече могат да се правят различни конфигурации между местни феодали, които контролират по няколко хиляди гласа в дадена община или област. Благодарение на ниската избирателна активност, в момента може да се влезе в парламента с около 70 000 гласа. Или иначе казано – малки олигархични групи, заедно с криминални елементи, могат да влизат в парламента без проблем“, поясни Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ посочи още, че феодализацията винаги води да разпад на държавността.

Той каза, че партията му повтаря резултатите си от миналите избори и призна, че не е доволен от това.

„Ние винаги си поставяме по-високи цели. Минималната цел, която имахме на евровота, беше да вкараме трима евродепутати. Тя е постигната. Но това далеч не ни задоволява, защото проблемите, които седят пред нашата държава, си остават същите“, подчерта Костадинов.

Според него, с оглед на конфигурацията в следващият парламент, вариантите са два. Първият сценарии е да се състави някакво правителство, което „би погребало живи онези, които влязат в него“. Вторият е да няма правителство и отново да се отиде на избори през октомври или ноември.

„Ако има правителство, то трудно би се случило в трипартиен формат и още по-трудно – в четирипартиен. В най-добрият случай обаче то ще представлява около 15% от българските граждани с избирателни права. Това създава доста сериозни притеснения за демокрацията в България“, поясни той.

Костадин Костадинов каза още, че пред „Възраждане“ седи една основна задача, която са заявили по време на кампанията си и за която няма да спрат да работят – България да не влезе в разгарящия се конфликт в Украйна.