След вчерашната среща в Москва между премиера Бойко Борисов руския президент Владимир Путин от БСП коментираха, че разговорите са приключили без яснота и конкретика относно интересите на България. 

„Нищо конкретно не е договорено. „Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите, но не успя. Извинява се и търси прошка от г-н Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи за националния интерес на България. Надяваме се започнатият диалог между България и Русия да продължи на всички политически, дипломатически и икономически равнища, защото е в интерес на България“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС пък поискаха премиерът Бойко Борисов да разкаже пред парламента какво точно се е случило в Москва. „В парламентарна република би било добре премиерът да ни запознае с резултатите от срещата, за да може да коментираме факти”, каза председателят на движението Мустафа Карадайъ.

Снимка: bTV

Вчера стана ясно, че Русия и Турция нямат против продължаването на газопровода „Турски поток” в посока към България.

Времето ще покаже дали посещението на премиера Борисов в Русия е било успешно или не, каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на критиките на опозицията.

Снимка: bTV

Трябва да отчетем, че действително премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и също така не би искал да излезе от рамката на единната позиция на Европейския съюз, коментира Цветанов. Борисов се извини, че всъщност "Южен поток" е бил направен от социалистите по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби, каза той. Премиерът Борисов в момента говори за евентуална тръба до България, защото сега има „Турски поток”, добави Цветанов.

Що се отнася до проекта „Белене” - стигнахме до тази ситуация, благодарение точно на Корнелия Нинова и нейната партия, която днес казва, че посещението на Борисов не е било успешно, коментира още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Проектът за АЕЦ „Белене” по данни на експертите е на стойност около 20 млрд. лева, към настоящия момент България е платила около 3 млрд. лева, посочи Цветанов. Трябва да е ясно дали ще се реализира този проект на пазарен принцип, без държавни гаранции, или просто забравяме за него и за тези два реактора, добави той. 

Цветанов каза, че този политически дебат ще се води вероятно другата и по-другата седмица, когато ще се гледа в комисията по енергетика и в пленарна зала предложението за отпадане на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене” и започване на разговори с потенциални инвеститори за реализирането му на пазарен принцип и без държавна гаранция. Трябва да дадем възможност правителството да води разговори с потенциални купувачи, смята той.

Относно искането на ДПС премиерът да информира парламента за резултатите от посещението му в Русия, Цветан Цветанов каза, че министърът на енергетиката е напълно достатъчен, за да обясни какъв е бил напредъкът и какви са резултатите от проведените разговори.

Коалиционните партньори останаха доволни от срещата в Москва. Била знак, че в Европа има промяна, а руският президент не бил злопаметен заради отложени стари проекти.

Снимка: bTV

„Не мисля, че от позицията, на която стои може да бъде толкова дребнав, за да е злопаметен. За него е ясно, че има обстоятелства, които принуждават държави като България да се снишават, както казваше другаря Живков“, каза Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединените патриоти.