Русия и Турция нямат против продължаване на газопровода „Турски поток” в посока към България. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.

„Президентът Путин ни съобщи, че вчера е разговарял с президента на Турция. Никой няма възражения срещу това „Турски поток” да бъде продължен към България”, посочи той.

"Виждаме, че България съжалява за провала на проекта „Южен поток", заяви Владимир Путин и напомни, че за проваления газов проект не е имало отстъпки от страна на ЕК, докато, по думите му, в момента има подобна тенденция по отношение на южния газов коридор към Азербайджан.

"Благодарен съм за това, което президентът Путин е правил, защото винаги аз съм бил виновен и аз съм бил този, който е създавал напрежение – имали сме много телефонни разговори. И в най-трудни времена, когато съм казвал, че искам да говоря, винаги ми е давал отговор. И винаги е казвал: „Не съм аз виновен, ти си виновен“. Това е истината, която в нашите разговори винаги е била", коментира Бойко Борисов.

Много е важно да уточним, че директна тръба към момента не е възможна, защото вече втората се строи и е завила към Турция, обясни Борисов.

Първоначално „Турски поток” трябваше да стига до границата между Турция и Гърция, но от няколко месеца се коментира и вариант през нашата страна към Сърбия.

"Газпром", "Булгартрансгаз" и ресорните министри ще търсят формула за доставките и транзита на синьото гориво през хъб, която да удовлетворява и изискванията на Европейската комисия.

"С нашите турски и български приятели работим, създават се определени транспортни мощности на територията на България, но под каква форма и на какви цени – това трябва да определи вече българската страна. Има ред чисто търговски въпроси, които са от друга компетенция. Въпросът за обема на доставките по новата тръба може да се решава само в общия план на нашите доставки на европейския пазар", посочи Владимир Путин.

Той на свой ред подчерта, че развитието на сътрудничеството с България в сферата на транзита на руския природен газ подпомага енергийната безопасност на Европа. „Обемът на ежегодните доставки (за България – б.р.) съставлява 3 млрд. куб.м. През територията на България преминават транзитните потоци на руски горива към други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитието на сътрудничеството в тази важна сфера”, коментира държавният глава.

Той отбеляза, че на този етап неговата страна е готова да запази и транзитните трасета през Украйна.

По думите му Русия е готова да се върне в проекта за АЕЦ „Белене”, ако той се реализира по пазарни условия.

Москва и София ще подпишат специално споразумение за поддръжката на руските военни гробища и мемориали на българска територия, стана ясно още по време на пресконференцията.

Путин специално подчерта, че не е обсъждал с Борисов темата „Скрипал”, като обясни, че това е въпрос, който трябва да се коментира директно с британската страна.