Русия винаги е имала своето голямо влияние и сред хората, и религиозно и затова е хубаво да знаете всичко, което правим с колегите в Европа по развитието не само на инфраструктурата дигитална, жп линии, магистрали, но и газовата инфраструктура. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на разговорите си с руския президент Владимир Путин.

Срещата е историческа и идва след 8 години прекъсване, посочва специалният пратеник на bTV Новините Десислава Ризова. Акценти на визитата са енергетиката, доставката на руски газ и изграждането на хъб у нас. Заявените теми на разговорите са в широк диапазон.

„В сферата на сигурността, на борбата с тероризма работим много добре с Вашите служби. В сферата на туризма и в сферата на селското стопанство бихме могли доста по-добре да работим”, отбеляза премиерът.

Той посочи, че ще обсъжда с Путин и темата „Западни Балкани”. От информацията на правителствената пресслужба става ясно, че Борисов е запознал Путин с приоритетите на нашето европредседателство.

Владимир Путин изрази задоволство от факта, че поканата му е била приета.

„Надявам се тази среща да създаде добри условия за развитие на нашите отношения“, заяви руският президент . Той посочи, че това може се осъществи в сферата на икономиката, културата и духовните връзки. Той, подобно на премиера Дмитрий Медведев по-рано и за разлика от Бойко Борисов, не навлече в конкретика за обсъжданите теми пред камерите.

По време на двустранната среща от българската делегация присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петков, а от руска - външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.