Корнелия Нинова се е отказала от оставката си като лидер на БСП, за да няма отлив от партията. Това каза тя в студиото на „Тази сутрин” в първия си коментар след конгреса на БСП в неделя.

Нинова призна, че когато решила да се оттегли от лидерския пост след загубата на евроизборите, не е и подозирала риска от разделение в партията.

„Нищо не се промени в морала и достойнството ми, промени се ситуацията. Започна търговията на БСП, започнаха лобита, групи, бизнесмени, да се събират да правят планове, да излъчват кандидат, който да е удобен”, разказва председателят на БСП.

Лидерът на социалистите каза, че бизнесмени са искали да повлият на крайните решения. А делегати на конгреса са споделили, че са притискани. Тя обаче отказа да разкрие подробности, за да „пази делегатите”, които са я информирали.

„Единият случай е делегат, който има кредит в банка ще има проблем с кредита си”, все пак разказа Нинова.

Тя заяви, че вътрешната опозиция говорела пред медиите, но не и ни конгреса. Отговорът не инакомислещите не закъсня.

„Конгресът приключи, преди да бъде приет дневния му ред с груба манипулация и нарушаване на правилата при водене назаседанието. Ако има данни за намеса на бизнесмени и бизнес кръгове, смелостта и коректността изисква тези данни да бъдат изнесени пред конгреса”, смята пък Атанас Мерджанов от БСП.

Лаконичен коментар дойде за случващато се на „Позитано” 20 и от основния опонент.

„Даже и оставка не могат да си подадат”, заяви премиерът Бойко Борисов.