Продължава разследването по задържането на трите български риболовни кораба в Румъния. Вчера първо bTV се свърза с капитан Красимир Петров, а днес разговаряхме и със съпругата му, която по спешност пътува към пристанището в Констанца.

Корабите бяха задържани на 50 мили от града в четвъртък вечерта. Текат разпити на екипажите.

Вече втори ден румънските власти проверяват корабите за незаконен улов на акули, разказа пред bTV съпругата на капитан Красимир Петров. Семейството е собственик на два от трите съда и от 30 години изкарват прехраната си с риболов. 

“Те не са били във водите на Констанца, те са били в общоевропейски води, няма никакъв проблем там, от наша страна можем да риболуваме и няма проблем. Под български флаг закони важат за България, ние нямаме забрана за акула и за калкан”, каза Петя Петрова. 

Корабите са засечени на 50 мили източно от Констанца, твърди собственикът на третия плавателен съд. 

“Причината е, че имаме акула на борда, при нас акулата не е забранена, ние не знаехме за тяхната забрана, при нас не е забранена и ние имаме много малко акула и поради тази причина ги задържат”, заяви Пламен Панайотов.

Става въпрос за изключителна икономическа зона и по силата на законите в Европейския съюз след 12-ата миля българските кораби имат право на свободен достъп, обясниха наши юристи по морско прави.

“За нашата страна България не е незаконен уловът”, каза той.

“Нито сме бракониерствали, нито сме извършвали нещо нередно. Абсолютно никакви обвинения няма повдигнати на капитаните”, добави Петя Петрова.

10 моряци са добре, а Петя и Пламен вече пътуват към тях.

Посланикът ни в Букурещ каза, че моряците са добре, имат вода и храна. В същото време близките им чакат отговори от румънските власти.