Напрежение на „Дондуков“ 2 – остри реплики между лидера на „Воля“ Веселин Марешки и президента Румен Радев по време на консултациите за предстоящите избори. 

Държавният глава днес се срещна и с другите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“, а „Обединени патриоти“ не присъстваха. 

Румен Радев поиска да дебатират възможностите за гласуване по пощата, видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати и включването на Общинските избирателни комисии в процеса на преброяване. Според него така ще се избегне струпване в Регионалните избирателни комисии.

Президентът призова за открит диалог, който да повиши доверието в изборите по време на пандемия. ГЕРБ обаче смятат, че държавният глава подкопава доверието в изборите.

„За съжаление, Вие, г-н президент, също участвате в такова говорене и в последните месеци наблюдаваме, че има координирано усилие за подкопаване на доверието в избирателния процес – да се оспорват резултатите от вот, който не е проведен е много опасно“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Снимка: Ладислав Цветков

Държавният глава обясни, че доверието в изборите ще е резултат от мерките по организацията им. Управляващите обясниха, че ще „ремонтират“ Изборния кодекс, за да позволят на карантинираните да гласуват с подвижна урна.

„Всякакви екзотични промени за изборния кодекс смятаме за неприемливи“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Неслучайно се предлага гласуване по поща. Вие ги наричате екзотични идеи, аз мога да кажа, че е екзотична идеята да се напише Конституция за един ден“, отвърна Радев.

Обединени патриоти не присъстваха на консултациите, но от ВМРО декларираха, че няма да подкрепят гласуване по пощата и увеличение на секциите в Турция. Машинното гласуване пък е повод за сериозни критики от ДПС.

„Подходът за избор на модел за включване на машини в изборния процес е тотално грешен“, посочи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

С БСП президентът демонстрира, че няма разрив в отношенията им. „Ние не воюваме с президент и президентска институция“, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Левицата иска видеонаблюдение и заснемане при отчитане на резултатите в секциите, изчистването на избирателните списъци от „мъртви души“. От Атака доразвиха идеята с предложение за одит на преброителя „Информационно обслужване.“ „Другарят Сталин е казал: „Не е важно кой провежда изборите, а кой ги брои. Там се обобщават резултатите в едно“, посочи лидерът на партията Волен Сидеров.

Воля дойдоха да поискат първата възможна дата за избори и обявиха президентските консултации за закъснели. „Бетонирахте ГЕРБ на власт. Миналата година с призива: „Мутри вън“ изкарахте мутрите на площада“, каза Веселин Марешки, а Румен Радев му отвърна: „Некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под Конституция, която не си чел, а вие го направихте“.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът обяви, че определянето на датата за изборите ще зависи от две неща – готовността на партиите и готовността на институциите за избори. За второто той не е получил конкретна информация и по отношение на доставката на машини и здравния протокол за провеждането на вота.