Председателят на ПП „Републиканци за България“ настоя за промени в Изборния кодекс по време на консултациите с президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори. Втори пореден ден държавният глава посвети на срещи с партии, които не са част от българския парламент.

Бившият втори в ГЕРБ предложи на държавния глава румънски модел за провеждане на избори по време на пандемия. По думите му в северната ни съседка 40% от гражданите са гласували по пощата. Според него чрез този подход могат да се гарантират изборните права на всички граждани, които са под карантина или са заразени с COVID-19. 

Цветанов изтъкна като проблем липсата на единен здравен протокол за провеждане на избори. Той определи като несериозно предложението карантината да се прекратява за няколко часа и да се дава възможност на хората да отидат до урните. 

Според него удължаването на изборния процес ще даде възможност повече хора да гласуват, но вотът не трябва да се провежда в рамките на два или три дни, защото ще се създадат предпоставки за манипулации. 

Снимка: БГНЕС

С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота, Цветанов предложи директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип. Хората на Цветанов поискаха и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий.

Председателят на „Републиканци за България“ обяви, че партията е готова за парламентарен вот на 28 март, но най-разумно е да се избере по-късна дата, за да може Изпълнителната власт да организира честното протичане на вота. Предложиха датата 18 април.

Радев посочи, че с обединените усилия следва да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че да има доверие в изборния процес. По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори. 

Снимка: БГНЕС

Държавният глава коментира, че са необходими законови промени, които да гарантират правото на глас на хората под карантина и българите в чужбина. По думите му няма как да се въведе електронно гласуване, но е вариант да се осъществи гласуване  по пощата. 

Държавният глава добави, че видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще допринесе за честността на вота.

Консултация беше проведена и с ПП "Алтернатива за българско възраждане". От АБВ предложиха двудневни избори и вот чак през май. Според лидера на партията Румен Петков, отлагането на вота ще даде време и за по-масово ваксиниране.

„Досега в консултациите звучи „удължен изборен ден“. Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07 ч. Прекратяване временно вечерта в 19 ч. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в ч. и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12 ч., което ще даде възможност в светлата част на дена да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на това нощно претоварване на секционните избирателни комисии и изборната администрация“, обясни той.

Предстоят консултации още с „Ние, гражданите“ и „МИР“.