Президентът Румен Радев неочаквано лансира идеята за провеждане на парламентарните избори в два поредни дни.

По време на консултациите си в президентството държавният глава обсъди с кметове и изборни експерти датата и механизмите за гласуване. 

Идеята за гласуване в два дни изненада кметовете. Те обявиха, че това би могло да доведе до трудности с охраната на изборните помещения и логистиката.

Иначе беше обсъдено гласуване с подвижна урна за болните и карантинираните хора.

Експертите предложиха регистрацията на партиите за вота да става изцяло онлайн. А кметовете - да има коридори за гласуване за възрастните хора.

Според кметовете, важно е да се помисли как да се опазят членовете на СИК, които по техни изчисления ще са близо 85 000 души. 

Утре държавният глава е поканил на консултации Централната избирателна комисия, която основно организира вота. След това ще има срещи и с организациите на българите в чужбина, а на финала - и с извънпарламентарните и парламентарните партии.

И днес държавният глава обяви, че датата не е от решаващо значение, защото и март, и май все ще сме в епидемия. 

Премиерът Бойко Борисов днес се появи изненадващо на редовния брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса и отново повдигна темата за датата на парламентарния вот. Той отговори на коментара на президента Радев за това кой кого ще подкрепя на президентските избори. 

Държавата е готова да проведе избори на 28 март, подчерта Борисов. И допълни, че с желанието си да свиква консултации за промяна в датата на вота, президентът иска, цитирам, да  „си измие ръцете“. Борисов отхвърли твърдението на Радев за негова връзка с депутати от ДПС и с турския президент - Ердоган.