Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с тяхното здраве са възможни и не се изискват мащабни законови промени за това. Такова е мнението на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Негови членове се срещнаха с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които държавният глава организира.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на ОС Росица Матева посочи, че ЦИК може да издава правила по прилагането на изборния кодекс и без промени в самия ИК е възможно, например, да се уреди гласуването на лицата под карантина. „По закон само лица с трайни увреждания гласуват с подвижна урна, но през годините ЦИК е давала указания за необходимите медицински документи, така може да се осигури възможност“, обясни тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда посочи, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено желание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са необходими 1800 екипа. „Миналите избори е имало над 85 000 политически представители и застъпници извън партийните квоти в СИК. Има достатъчен ресурс, но е въпрос на политическа отговорност и воля той да бъде употребен по най-добрия начин“, заяви тя.

Според Обществения съвет не е приемливо у нас няколко месеца преди изборите да се въвежда гласуване по пощата. Росица Матева обаче отбеляза, че тя и колегите ѝ са готови с текст за пилотно гласуване по пощата в чужбина в държавите, където този метод е позволен.

Снимка: Ладислав Цветков

Стоил Цицелков от Европейската асоциация за защита на човешките права отбеляза, че може да се мисли за вариант на активна регистрация и предварително гласуване на уязвимите групи с цел да няма смесване в секциите. Може и да се мисли за преместване на местата за гласуване във физкултурните салони, които са значително по-просторни.

Според ОС на ЦИК трябва ясно да се разпише дали членовете на комисиите ще се ваксинират срещу коронавируса, или ще могат да доказват по друг начин наличието на имунитет. Освен това целият процес по набиране и подготовка на ангажирани с изборите лица трябва да е онлайн, а елементи от вота като броенето на бюлетините може да се наблюдават в реално време с камери без струпвания в секциите.

Машините за гласуване доказано подлежат на дезинфекция със спирт, а допълнителна мярка може да бъде раздаването на еднократни ръкавици и маски на гласоподавателите.