Сравнително меките зими напоследък задържат прелетните птици на север и те все по-малко идват да зимуват у нас. Това показват наблюдения на учени от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Езерата край Бургас са тяхно любимо място. Водоемите привличат и нов за страната ни вид птица пътешественик.

Топлото време скри дългокракото фламинго навътре в езерата. Колония от изящните птици избира за свой дом лагуните край Бургас и Поморие преди около десетина години.

„Отначало бяха десетки птици, след това стотици, последното преброяване показа, че максимумът засега е около 1700 фламинги. Интересното е, че намерихме птици с пръстени, които показват, че те са излюпени в поне четири страни досега - Испания, Франция, Италия и Турция. Те не са едни и същи птици, а тук има постоянно някаква компания, която непрекъснато някой я напуска, други се присъединяват“, казва д-р Петър Янков от БДЗП.

Черноморската дестинация печели фламингото с две предимства – изобилие от любимата му храна – солничното раче, на което дължи розовия се цвят, както и спокойствието.

„Откритата част на езерото им позволява те да виждат надалеч и да се чувстват сигурни. Най-често стоят в местата, където хората трудно могат да ги доближат, където се чувстват най-спокойни“, коментира д-р Янков.

В началото на зимата обаче птиците се приближиха толкова, че можеха да бъдат наблюдавани дори от пътя.

Кои птици са се задържали в района и с колко са намалели зимуващите ще стане ясно от среднозимното преброяване, което започва следващата седмица.