Късно снощи в района на Средец е започнала подписка в подкрепа на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, чийто предупредителен изстрел доведе до смъртта на нелегален имигрант в четвъртък вечерта.

Във всички магазини и заведения се събират парафи, като до 12:00 часа над 160 души бяха подкрепили патрула, натъкнал се на голямата група афганистанци.

"Не е правилно да се стреля срещу никой, но когато трябва да се зашитава родината и има пистолет той не есамо за окраса, трябва всички полциаи да си вършат работата добре за да няма престъпления. Този полицай си е вършил добре работата, защото си е рискува живота 3-ма срещу 50, той произхожда от добро семейство, вярващи, родолюбци, милеят за България, той си е свършил работата", каза протойерей Недялко Радев.

Според местните хора, колегите на служителя на реда и неговите приятели от ловната дружина, в която членува, той не е имал друга възможност, освен да стреля. Според аутопсията на убития, той е получил фаталната огнестрелна рана след рикошет по време на сблъсък между граничния патрул и група от над 50 чужденци под мост.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също заяви вчера, че не вижда основания за наказания и оставки заради инцидента. Директорът на НИМ Божидар Димитров и лидерът на НФСБ Валери Симеонов даже поискаха медали за полицаите.

48-годишният Вълкан Хамбарлиев и семейството му повече от 24 часа не са се прибирали у дома.

Късно снощи в Бургас пред съдия са били разпитани 15 от задържаните млади мъже, представили се за афганистанци. Днес от Средец бяха докарани още от групата, а разпитите вероятно ще продължат и утре.

8 следователи и трима преводачи работят по случая. Задържаните говорят и езика фарси, който е официален както в Афганистан, така и в Иран. Сред тях няма българи или други каналджии.

Удар край Дедеагач

Днес по обед стана ясно, че през нощта са били заловени още 53 мигранти в района на река Дедеагач.

Те са пътували в два буса, заедно с които е имало и пилотна кола.

Задържани са четирима трафиканти.

  • Прокуратурата: Граничният полицай, убил нелегален имигрант, не е извършил престъпление
  • Излизат първите резултати от експертизата на пистолета на Вълкан Хамбарлиев
  • Румен Петков: Да обвиняваме прибързано граничаря е груба грешка
  • Ген. Григоров: "Гранична полиция" се управлява зле, служителите са неподготвени
  • Средец е в очакване на развръзка по случая с убития мигрант
  • Новото югоембарго
  • Границата ни щурмуват групи от млади мъже
  • Миков: Нямаме национална позиция по бежанската криза
  • По стъпките на мигрантите край Средец
  • Борисов за граничарите край Средец: Нито са за медали, нито за оставка