Между 10 и 200 лв. е цената на коледните дръвчета на пазара тази година, показа проверка на bTV. Най-евтини са от 10 до 30 лв., те са изкуствени и с височина до 90 сантиметра. По-високите пластмасови дръвчета, които достигат 180 сантиметра, се продават на цени от 60 до 120 лв.

Естествените, но отсечени елхи са от 35 до 60 лв., в зависимост от вида – ела или смърч. Тези над 150 см достигат и до 200 лв. и дори повече, като колкото по-високо е коледното дръвче, толкова по-скъпо ще платите за него.

Вносните датските елхи, които са много търсени заради по-зелените и по-големи иглички, са между 45 и 100 лв., отново в зависимост от височината. Игличките им не падат с месеци и затова се купуват повече от българските. Най-скъпата жива елха, която видяхме на пазара е датска, четири метра за 1100лв.

А живите коледни дръвчета в саксия до 180 см могат да намерят на пазара от 35 до 60 лв. Те често са наричани „щастливи елхи“, защото се предполага, че попадат в добри ръце, на хора, което след празниците, ще ги засадят и празничните дръвчета ще продължат да растат и да живеят.

През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на продадените коледни елхи в България. Спадът вероятно се дължи на увеличение във вноса от европейските страни, като сред тях основните са Китай, Германия и Холандия.

„Имаме желание да продаваме, ама няма на кой. Няма събирания, няма рождени дни, няма гости, няма партита, нищо не продаваме“, обясни търговец на коледни дръвчета.

По данни на земеделското министерство през 2015 г. са били продадени 21 хил. български отсечени елхи, а през 2019 г. два пъти по-малко – 11 хил. Бройката на живите елхи си остава постоянна – през последните години купуваме около 7000 живи български елхи на година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!