Декември вече е тук и все повече хора започнаха да подготвят празничната украса на домовете си.

Изкуствените елхи от години са предпочитан вариант заради опазването на природата, но модата на живото дърво за Коледа все още не е напълно забравена.

Снимка: БГНЕС

По пазарите вече започна продажбата елхи. Тази година хит са дръвчетата, внос от Дания. Tърсени са заради цвета и формата на игличките - по-зелени и по-големи. Датските елхи са предимно отсечени, цените им варират от 45 до 100 лв., в зависимост от височината

Живите елхи в саксия започват от 30 лв., като луксозните варианти стигат до 1100 лв. Търговците се оплакват, че търсенето все още е слабо.

„Предлагаме живи елхи в саксия, които впоследствие може да се засадят, и рязани елхи. Те се внос от Дания и хората ги отглеждат специално за тази цел и не се налага изсичане на гори“, каза продавачът Илия Димитров, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

Попитан дали елхите в саксии умират в домашни условия, той обясни, че това би могло да се случи само ако в помещението се поддържа температура над 30 градуса. 

По думите му бодличките на растенията в саксии не изпадат. Празнични дръвчета могат да се намерят по пазарите до 23 декември. Ако все пак сте решили да заложите на изкуствена елха, цените започват от 10 лв. и стигат до 200 лв., в зависимост от материала и височината.