Коледните празници не са само подаръци и вкусно похапване на богата трапеза. Това е времето, в което имаме възможност да прекарваме повече време със семействата си и да правим нещо специално.

Едно от най-обичаните занимания за цялото семейство винаги е било украсяването на коледната елха. В друг материал на bTV Новините на тема „Еко Коледа“ ви посъветвахме, ако искате да опазите природата, да изберете истинска коледна елха.

Ако обаче не искате нито истинска, нито изкуствена, ето 10 идеи за алтернативни елхи, които можете да изработите с цялото си семейство.

Снимка: iStock

1. „Най-близо“ до оригинала

За направата на този вид алтернативна коледна елха ви трябват единствено няколко клонки от живо дръвче. Разчертавате формата на коледна елха върху стената си и внимателно окачате клонките в същата форма. След като скелетът на елхата е готов – можете да украсявате.

Снимка: iStock

2. Семплото е най-красиво

Ако пък не сте почитатели на пищната коледна украса и предпочитате нещо по-семпло, което все пак да носи коледен дух, можете да украсите една единствена клонка от елха.

Тя може да бъде закачена на стената, както е на снимката по-горе, или да бъде спусната от тавана.

Снимка: iStock

Друг вариант е да използвате сухи клони от други дървета, които да украсите с коледни играчки. Препоръчваме брезови клонки – бялата кора създава илюзия за сняг.

Снимка: iStock

3. Картонът е най-добрият ви приятел

Ако семейната ви черта е сръчността, то този вариант определено е за вас. Можете да изрежете малки коледни елхички от картон. Единият вариант е да ги оставите в естествения им цвят, а другият – да оставите децата ви да ги декорират с бои както пожелаят.

Снимка: iStock

Ако пък имате наистина високо мнение за уменията си да творите с ръце, можете да направите елха в цял ръст изцяло от картон. Хубавото на този вариант е, че материалите са много евтини и са 100% рециклируеми.

Снимка: iStock

4. Дървото на мечтите ви

Ако умеете да рисувате и не се притеснявате от малко боядисване, можете сами да нарисувате коледната си елха директно на стената.

В този вариант, който сме избрали да ви покажем, елхата е нарисувана с тебешир върху специална боя.

Ако пък не обичате толкова постоянно решение, можете да използвате миещи се маркери или бои, които лесно могат да бъдат почистени след края на коледния сезон.

За украсата – единият вариант е да я нарисувате, но можете и да залепите истинска коледна украса по контурите на нарисуваната елха.

Снимка: iStock

5. Елха от рециклирана или намерена дървесина

На пазара вече се продават доста варианти на алтернативни елхи от дървесина. Тя често е рециклирана, освен това получавате вечна коледна елха, която накрая на всеки сезон просто прибирате.

Единият вариант е да украсите готова елха. Предимството на това е, че алтернативните елхи са изработени да бъдат симетрични, стабилни са и можете да бъдете сигурни в произхода на материалите.

Снимка: iStock

В този вариант елхата е изработена от намерена край морския бряг дървесина. За това ви трябва малко подготовка, но резултатите са много красиви. Можете да аранжирате клонките както пожелаете.

Снимка: iStock

Ако пък обичате по-простите украси, можете да закачите прави летвички на стената у дома във формата на коледна елха, които да украсите с играчки или малки подаръчета за семейството ви.

Снимка: iStock

Последната елха, която сме избрали да ви покажем е от „тежката категория“ за изработване. За целта ви трябват летви различни размери, добра основа и стойка и най-вече план как ще аранжирате отделните парчета. Ако обаче сте сръчни, това няма да представлява никакъв проблем за вас, а резултатът е много красив.

Снимка: iStock

6. Любимата украса на всички библиофили

Библиофил е човек, който обича да чете и колекционира книги.

Ако имате голяма колекция от литература у дома, можете да направите коледна елха от книги. Дали ще ги аранжирате по начина като на снимката, или просто ще ги натрупате на голяма купчина във формата на елха – зависи от вас.

Играчките могат да бъдат закачени с кукички между книгите.

Снимка: iStock

7. Всичко с триъгълна форма върши работа

Всеки предмет с триъгълна форма напомня за елха. Можете сами да направите един прост триъгълник от дървени летвички и да украсите пищно като истинска елха или по-семпло и модерно като на снимката по-горе.

Снимка: iStock

8. Директно на стената

За разлика от предишния вариант, в който рисувахте на стената си, тук ще трябва да пробиете няколко дупки.

Трябват ви пирони, забити във формата на елха, на които да закачите гирляндите си.

Играчките слагате по класическия начин – с кукички върху гирлянда.

Снимка: iStock

9. Стълбата е страхотна елха

Независимо дали у дома имате метална или дървена стълба, тя може да бъде декорирана така, че по нищо да не отстъпва на истинска коледна елха.

В случая сме избрали да ви покажем специално изработена стълба от рециклирана дървесина. Можете да закачите по-малките подаръци директно по отделните стъпала.

Снимка: iStock

10. Елха от скрап

Ако сте от хората, които рециклират и не се страхувате от предизвикателство, можете да изработите коледната си елха изцяло от скрап.

Тук крайният резултат зависи от фантазията ви и как бихте използвали наново неща, които бихте изхвърлили.

Елхата на снимката е изработена от сухи клонки, а играчките са топчета от станиол и различни опаковки.

Независимо каква елха ще украсите тази година – истинска, изкуствена или алтернативна, не забравяйте да го направите със семейството си, за да имате наистина магична Коледа.

Изпращайте ни снимки на вашите елхи в рубриката „Аз, репортерът“, а ние ще ги покажем в специална галерия на btvnovinite.bg