С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и по цял свят са изправени пред избор – истинска или изкуствена елха да украсят в дома си? Темата за глобалните климатични промени, замърсяването от човешка дейност и какво се случва с природата стават все по-водещи в избора на коледно дърво.

Домакинствата, които искат да живеят с мисъл за природата обикновено избират изкуствени коледни елхи. Причината е, че по този начин не се отсичат дървета и коледните елхи могат да се използват по-продължително време, а не само един сезон. 

Колкото и логично да звучи това, изборът на изкуствено коледно дърво не е полезен за природата.

Снимка: iStock

Производство и материали

Първо и преди всичко трябва да разберем как тези изкуствени елхи се произвеждат.

Всяка изкуствена елха започва с метален скелет, който се оформя като стебло и клони за дървото. Всички отделни части се заваряват една за друга, след което се покриват със специална пудра, която ги прави по-здрави.

Междувременно ролки от тънка зелена пластмаса се зареждат в машина, която веднъж ги нарязва на ленти с дължина около 10 см. Получените парчета се нарязват отново, още по-ситно, като в средата се оставя по-голяма основа, която да държи получените „иглички“.

Отново с пластмаса се оформят тънките стебла на клонките, след което се прикрепят към металния скелет на изкуствената елха.

За направата на изкуствена коледна елха се използва най-разпространената и евтина пластмаса – поливинилхлорид или PVC.

Снимка: iStock

Как изкуствената елха замърсява природата?

Дали един продукт замърсява природата се определя от многобройни фактори, но най-вече от енергия за производство, отделените вредни емисии, транспорт и изхвърляне.

Основният проблем тук е, че поливинилхлоридът се рециклира изключително трудно.

При пълното изгаряне на пластмасата се отделят най-прости съединения – вода, въглероден диоксид, хлороводород и други. При непълното изгаряне на PVC се образуват различни токсични съединения, които са вредни както за околната среда, така и за хората.

Проучване на британската организация Carbon Trust от 2013 г. сочи, че изхвърлянето и рециклирането на двуметрова изкуствена коледна елха произвежда около 40 кг въглероден диоксид.

За сравнение – ако истинска коледна елха бъде изхвърлена на сметище, тя отделя около 16 кг въглероден диоксид при разграждане. Ако пък изберете да рециклирате истинското коледно дърво, това намалява замърсяването му с около 80% или 3,5 кг въглероден диоксид.

Друг сериозен проблем на изкуствените коледни елхи е, че PVC-то не е биоразградимо. То се разпада на все по-малки парчета, които навлизат в почвата, реките, моретата и океаните.

Ако искате изкуствената ви елха да бъде от полза на природата, трябва да я използвате минимум 10 сезона, сочи изследването на Carbon Trust.

Друго изследване на канадска организация за опазване на околната среда сочи, че изкуственото коледно дърво трябва да се използва повече от 20 години, за да стане по-екологично съобразно от истинското.

Не само това – ако искате от вашата коледна елха да не остави вреден отпечатък за природата, трябва да я предаде за рециклиране и да се уверите, че се рециклира по правилния начин.

Снимка: iStock